En återvinningscentral är en anläggning för inlämning av grovsopor. På en återvinningscentral kan du lämna:
⦁ Trädgårdsavfall
⦁ Vitvaror
⦁ Elektronikavfall
⦁ Gips och isolering
⦁ Sten och betong
⦁ Trä
⦁ Invasiva växtarter (ska vara tätt förslutet)
⦁ Batterier
⦁ Farligt avfall
⦁ Matfett
⦁ Däck
⦁ Slipers och telefonstolpar, max 5 m
⦁ Förpackningar
⦁ Kläder och textilier
⦁ Återanvändbara produkter
⦁ Wellpapp
⦁ Energiåtervinning
⦁ Tidningar
⦁ Lastpallar
⦁ Resårmöbler

Vad kostar det att slänga på en återvinningscentral?

Kostnaden för att slänga avfall på en återvinningscentral kan variera beroende faktorer som var i landet centralen ligger, vilken typ av avfall det handlar om, och om avfallet kommer från hushåll eller från verksamheter.

Här är några punkter som kan vara bra att känna till gällande eventuella kostnader på en återvinningscentral

⦁ Farligt avfall
Det är ofta kostnadsfritt att lämna farligt avfall, såsom batterier, målarfärg, kemikalier och oljeprodukter, eftersom det är viktigt att dessa material hanteras på ett säkert och miljömässigt korrekt sätt.

⦁ Företag och verksamheter
Företag kan behöva betala för att slänga vissa typer av avfall, beroende på avtalet med kommunen eller den privata entreprenören som driver återvinningscentralen. Kostnaden kan variera beroende på avfallstyp och mängd.

⦁ Större mängder eller speciellt avfall
För privatpersoner kan det ibland tillkomma avgifter på en återvinningscentral om man lämnar mycket stora mängder avfall eller särskilda typer av avfall som kräver speciell hantering, till exempel bygg- och rivningsavfall.

Om du vill få exakt information om kostnader för att slänga avfall på en specifik återvinningscentral, är det bäst att kontakta din lokala kommun eller den organisation som ansvarar för avfallshanteringen i ditt område.

Vilken återvinningscentral tillhör jag?

Som invånare tillhör du ingen särskild återvinningscentral utan du kan åka till den du önskar i din kommun. Smidigast är det att åka till den återvinningscentral som geografiskt ligger närmast till sitt boende. För att ta reda på vilken återvinningscentral som ligger närmast dig så kan du tex.:

1. Besöka din kommuns hemsida
Använd sökfunktionen på webbplatsen för att hitta information om avfallshantering eller återvinning.

2. Kontakta kommunen direkt
Om informationen inte är lättillgänglig online kan du ringa eller e-posta kommunens kundservice för att fråga vilken återvinningscentral som ligger närmast dig eller är avsedd för ditt område.

3. Använd en lokal tjänst eller app

Vissa kommuner har även appar eller online-tjänster där du kan få reda på vilken återvinningscentral du tillhör genom att ange din adress.

Hur många gånger får man köra till återvinningscentral?

Antalet gånger du får köra till en återvinningscentral kan variera beroende på vilka regler din kommun har. I många kommuner finns det inga begränsningar för hur många gånger privatpersoner får besöka återvinningscentralen, så länge de följer de regler och riktlinjer som gäller för sortering och avfallstyper.

För företag och verksamheter kan det dock finnas specifika regler eller avgifter som tillämpas för användning av återvinningscentraler, och ibland kan dessa begränsningar baseras på avfallsmängden eller frekvensen av besök. För att du ska få exakt information på din fråga gällande din lokala återvinningscentral är det bäst att du kontaktar din hemkommun.

Vad är det för skillnad på återvinningscentraler och återvinningsstationer?

EgenskapÅtervinningscentralerÅtervinningsstationer
StorlekStora anläggningarMindre och mer tillgängliga
AvfallstyperHanterar ett brett utbud, inklusive stora och komplexa objektBegränsat till enklare hushållsavfall som glas, plast, papper, m.m.
PersonalPersonal finns ofta tillgänglig för att hjälpa tillObemannade anläggningar
FordonstillgångTillåter fordon som bilar och släpvagnarIngen tillgång för fordon, endast gående
AvfallshanteringMöjlighet att hantera farligt avfall, stora föremål, elektronik, m.m.Begränsad till icke-farligt och mindre avfall
PlaceringOfta placerade utom stadscentrum eller i industriområdenPlacerade på lättillgängliga platser som supermarketparkeringar

 

Finns det avfall som jag inte får slänga?

Ja det finns avfall som du inte får slänga på en återvinningscentral, du får inte slänga:

 • Asbest
 • Eternit
 • Brandsläckare
 • Hushållsavfall
 • Ammunition
 • Vapen
 • Smällare
 • Raketer
 • Sprängämnen
 • Mediciner
 • Kyl och frys för verksamheter
 • Påfyllningsbara gasol och gastuber
 • Telefonstolpar över 5 meter
 • Ensilageplast

Även om du inte kan lämna något av detta avfall på en återvinningscentral så finns det också lämningsplatser för allt detta avfall. Kontakta din kommun för att ta reda på var dessa specifika lämningsplatser befinner sig någonstans.

10 viktiga tips från sortering till lämning av avfall på din återvinningscentral

1. Sortera avfallet i din bil eller släpvagn innan du anländer till återvinningscentralen för att påskynda avlastningsprocessen.

2. Använd genomskinliga säckar för att packa ditt avfall, vilket gör det enklare för personalen att snabbt verifiera innehållet.

3. Kom förberedd med egen bärhjälp eftersom personalen inte kan bistå på grund av risk för arbetsskador.

4. För att undvika olyckor, håll barnen kvar i bilen under besöket på grund av hög trafik på området.

5. Försök att undvika besök på din återvinningscentral på helgerna då det vanligtvis är mest trafik på återvinningscentralen.

6. Endast personbilar, med eller utan släpvagnar, som väger högst 3,5 ton får tillträde. Traktorer och lastbilar är inte tillåtna på grund av säkerhetsskäl.

7. Det är inte tillåtet att ta med sig objekt från återvinningscentralen som andra har slängt.

8. Stäng av motorn när du lastar av ditt avfall för att spara bränsle och minska miljöpåverkan.

9. Rökning är förbjuden på återvinningscentralen eftersom närvaron av farligt avfall gör rökning till en säkerhetsrisk. Även torrt och varmt väder ökar risken för bränder på en återvinningscentral.

10. Tveka inte att fråga personalen om du har frågor om sortering eller ditt besök. 

Hjälp med att minska ditt avfall

Det finns mängder av saker du kan göra för att minska ditt avfall genom enkla strategier och åtgärder i din vardag och som även resulterar i en mängd fördelar för vår miljö:

StrategiBeskrivningFördelar
Köp mindreUndvik impulsköp och köp endast vad du verkligen behöver.Sparar pengar, minskar avfall
Använd återanvändbara produkterErsätt engångsartiklar med återanvändbara alternativ som tygpåsar och metallvattenflaskor.Minskar plastavfall
Reparera och återanvändFixa trasiga föremål och hitta nya användningsområden för gamla saker.Förlänger produktlivscykeln
KomposteraKompostera köksavfall för att skapa kompost som kan användas i trädgården.Minskar mängden organiskt avfall
Sortera rättSortera avfall korrekt för att förbättra återvinningsprocessen.Ökar återvinningsgraden
Köp produkter med mindre förpackningVälj produkter med mindre eller ingen förpackning, eller med återvinningsbara förpackningar.Minskar förpackningsavfall
Stödja hållbar handelKöp från företag som är kända för sina hållbara och etiska praxis.Främjar hållbara affärsmodeller
DigitaliseraByt till digitala alternativ för att spara på papper och andra material.Minskar pappersförbrukningen

Genom att anta några eller alla dessa strategier kan du göra en verklig skillnad i mängden avfall du producerar och bidra till en mer hållbar planet. Varje steg mot avfallsminskning är ett steg mot en grönare framtid i Sverige och globalt.

Hjälp med återbruk

I en värld där konsumtionen ständigt ökar, blir återbruk ett allt viktigare verktyg för att minska vårt avtryck på miljön. Återbruk innebär att använda gamla eller oönskade objekt på nya sätt istället för att kasta dem, vilket kan minska behovet av nya råmaterial och minska avfallsmängden.
Här är en utförlig guide med praktiska tips på hur du kan införa återbruk i ditt hem, på jobbet och i din vardag för att skapa en mer hållbar livsstil.

I ditt hem

Hemmet är fyllt med möjligheter till återbruk. Här är några idéer:

Gamla kläder

Om du har kläder som inte längre passar eller som du tröttnat på, överväg att omvandla dem till rengöringsdukar, lapptäcken, eller varför inte nya klädesplagg? Jeans kan till exempel bli till en snygg väska eller förkläden.

Burkar och flaskor

Glasburkar från sylt eller saft kan rengöras och användas för förvaring av skruvar, spikar, eller som krukor för små växter. Flaskor kan bli vattenkannor eller skäras till för att skapa unika ljuslyktor.

Möbler

En gammal stege kan förvandlas till en bokhylla, och en uttjänt dörr kan bli ett spännande matbord. Med lite slipning och målning kan gamla trämöbler få ett helt nytt liv.

Förpackningsmaterial

Använd gamla tidningar, tidningssidor eller kartong som presentinslagning. Äggkartonger kan användas för att starta fröer för din trädgård.

Matavfall

Kompostera ditt matavfall eller använd kaffesump och äggskal som näring för växterna i din trädgård.

På jobbet

Kontorsmaterial

Återanvänd baksidan av gamla dokument som skrivpapper eller för att skapa nya anteckningsblock. Gamla brevhållare kan omvandlas till hyllor för kontorsmaterial.

Möblemang

Innan du köper nya kontorsmöbler, se om det finns möjligheter att uppdatera de gamla. Ommålning eller omklädsel kan göra underverk.

Elektronik

Se till att återanvända eller donera gamla datorer och skrivare som fortfarande fungerar men som kanske inte uppfyller företagets senaste krav.

I din vardag

Shoppingpåsar

Ta alltid med återanvändbara påsar när du handlar. Detta minskar behovet av plastpåsar avsevärt.

Vattenflaskor

Investera i en robust, återanvändbar vattenflaska istället för att köpa engångsflaskor.

Transportmedel

Återbruka genom att välja återanvända eller begagnade cyklar för kortare resor, vilket både minskar ditt beroende av bilen och främjar fysisk hälsa.

Vid kreativa projekt

Dekoration

Gamla böcker kan omvandlas till vackra lampskärmar eller väggdekorationer. Gamla CD-skivor kan bli mosaikbitar i konstprojekt.

Trädgård

Använd gamla möbler eller däck som trädgårdsdekorationer eller som planters.

Gåvor

Handgjorda gåvor från återanvända material uppskattas ofta mer än köpta gåvor och ger en personlig touch.

Återbruk är inte bara bra för miljön utan också för plånboken och kan vara ett roligt och kreativt sätt att lösa problem. Genom att se potential i gamla objekt, istället för att se dem som avfall, bidrar vi till en mer hållbar framtid. Börja smått och utöka gradvis, och du kommer snart att se hur ditt avfall minskar och din kreativitet flödar.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email