Lån för företagare

Företagslån-hur ska man tänka?

Du har såklart redan världens grymmaste jäkla affärsidé, check.

Du har gjort din research noggrant och vet också om att din affärsidé även håller fullt ut, check.

Kanske är det så att du redan är igång med din business, du växer så att du knakar och nu behöver du kapital för att expandera din verksamhet?

Då kan ett lån för företagare vara något värt att fundera på för dig. Det finns dock en hel del aspekter att ta till sig innan det är dags att se över alla aktörer på marknaden. Här tar vi upp tips och fördelar som nackdelar att tänka på innan det ev. är dags att skicka in sin ansökan om företagslån.

Vad som är viktigast att först och främst vara säker på innan vi går in på fördelar och nackdelar är att först vara helt och hållet säker till 100% att du verkligen behöver lånet. Även om du kan hitta ett väldigt fördelaktigt företagslån så är det ändå alltid frågan om ett lån.

Ett lån ska alltid ses som en tillfällig lösning som gör att du kan fortsätta din verksamhet som önskat. Du som företagare ska alltid kunna se en ljusning längre fram och där ditt företagslån blir den faktor som också tar dig dit. Ett lån innebär såklart också att du behöver ha förutsättningar för att kunna avbetala ditt lån till långivaren.

Fördelar med lån för företagare

-Såklart så är det viktig att få in mer kapital i ditt företag som först och främst gör att du kan betala företagets utgifter.

-Du får personligen mindre stress och ångest över att inte ha nog med kapital för att betala företagets utgifter eller för att inte kunna göra den expandering du önskar.

-Du får möjlighet att göra den så nödvändiga expanderingen som är ett måste för dig.

-Du får möjlighet att satsa på nya produkter, varor och/eller tjänster i företaget. Här ingår även lager, maskiner och för dig andra nödvändiga faktorer som gör att du på sikt också får ett företag som går med vinst.

lån för företagare-jämför aktörer
Fördelar och nackdelar med företagslån, gör din hemläxa och ta reda på allt innan du ansöker.
Nackdelar med lån för företagare

-Det finns ingen långivare (banker eller företagslångivare) som lånar ut pengar gratis till dig. Ditt lån innebär såklar att det ska amorteras varje månad med en tillhörande räntekostnad.

– Klarar du inte av att göra dina månadsbetalningar till din långivare så kan du personligen komma att bli återbetalningsskyldig.

 

Viktigt att tänka på

Banker och övriga långivare på marknaden har alla olika krav för att kunna bevilja ett företagslån. Vanligtvis så har de traditionella bankerna som tex. Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar, Nordea m.fl högre krav för att kunna bevilja dig ett lån för företagare. Det är inte så sällan som man tex. kräver att verksamheten behöver varit i gång i ett visst antal år, att du har ett stadigt flöde av intäkter i företaget m.m.

 

Avslutande tips på vägen

-Banker som långivare kräver ofta att du kan uppvisa en hållbara affärsplan. I en affärsplan så ingår det även att tex. kunna uppvisa en uppskatting av försäljning av varor och tjänster m.m. Detta kan vara svårt att uppskatta. Här finns det hjälp att få genom tex. almi.se både vad gäller gratis affärsplansmallar som duktig konsulthjälp. Att ha en hållbar affärsplan gör att du uppvisar för banker och långivare att du både är seriös, har din plan klar för dig och är att lita på. Självfallet så ökar detta också chansen att få ditt lån beviljat.

-Gör din research otroligt noga. Marknaden svämmar över av långivare utöver de vanliga traditionella bankerna på marknaden. Skicka inte in ett gäng ansökningar då detta inte kommer att vara till din fördel utan snarare tvärtom. Se över banker och långivares räntor som olika villkor innan du börjar med att kontakta en bank eller långivare som passar just dig allra bäst. Titta framförallt på vad som är bank eller långivares effektiva ränta som ger dig en totalkostnad för lånet som lånesumma, nominell ränta och ev. andra avgifter.

-Här upprepar vi oss. Behöver du verkligen ta lånet? Ditt svar behöver vara ett rungande JA med vetskap om att det kommer att göra att du kan fortsätta din verksamhet så som du önskar samt med vetskapen om att du faktiskt också klarar av att återbetala lånet.

-Om du väl har bestämt dig för att söka ett lån, var ute i god tid. Handläggningstiden för lån för företagare kan ibland vara längre än vad det är om man skulle ansöka om ett lån som privatperson, var därför ute i god tid med din ansökan.

 

Kom ihåg!

Det är inte ovanligt att ett nystartat företag faktiskt går med förlust de första åren, tvärtom så är det mycket vanligt. Dock så måste du på sikt bygga ett företag som blir vinstdrivande och som gör en ekonomisk vinst. Kom ihåg att du inte leker företagare utan du ÄR företagare. Att ha en mycket god koll på företagets intäkter och utgifter är precis lika viktigt. Se till att ha en hållbar företagsbudget, här finns också bra gratismallar för företagsbudget att finna online.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email