Om Uppsala

Om Uppsala och Uppsala kommun

Vackra Uppsala är hjärtat i Uppsala kommun och ligger på Uppsalaslätten där stadens centrumkärna delas av fyrisån. Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och kallades för Östra Aros fram till på 1200-talet då det svenska ärkebiskopssätet flyttade just från Östra Aros.

Med flytten så följde namnet Uppsala med och Östra Aros blev till Uppsala. ”Nya” och nuvarande Uppsala grundades år 1286. Den ort som tidigare hade namnet Uppsala fick byta namn till Gamla Uppsala. Idag så är Uppsala rikets fjärde största stad med över 225 000 invånare.

Uppsala är en fantastisk stad att bo och leva i. Även om Uppsala är en större- som modern stad så finns här som sagt fortfarande mycket charm och småstadskänsla kvar.

Vad kan Uppsala kommun erbjuda just dig!

Här finns verkligen något för alla smaker. Staden har ett brett utbud av kulturliv, restauranger, barer, nöjesliv, idrott- och fritidsaktiviteter m.m. Vart du än bor i Uppsala kommun så har du nästan alltid naturen alldeles runt hörnet.

Uppsala växer så att det knakar, trots detta så är det mesta inom gångavstånd eller enbart en kort cykeltur bort. På tal om cyklar, Uppsala har under skolterminerna c:a 41000 universitetsstuderande.

Uppland
Cyklar och studenter är något som det finns väldigt gott om i vårt vackra Uppsala.

Staden kan ibland kännas som ett enda myller av cyklar. Att just cykla är också det absolut snabbaste transportsättet när du ska förflytta dig inom stadskärnan.

Uppsala universitetet grundades år 1477, är nordens äldsta och ses som ett av världens 100 främsta universitet. Just universitetet och Uppsala domkyrka från år 1435 är något som många Uppsalabor idag är otroligt stolta över.

Uppsala har även en annorlunda och en för många tilltalande arkitektur vad gäller stadskärnan.

uppsala kommun uppland
Uppsala domkyrka från år 1435 reser sig majestätiskt över staden.

Det är få hus och byggnader som är över 5-6 våningar höga. Detta gör att domkyrkan reser sig majestätiskt över andra byggnader och dominerar totalt.

Genom århundradena som passerat har även mängder av bränder eldhärjat Uppsala. Ihop med dessa bränder så var det även vanligt tidigare att många äldre större hus revs medans äldre små hus fick vara kvar. Detta har också bidragit till Uppsalas utseende.

Karaktäristiskt för Uppsala är även de raka gatorna och något som också såklart stort bidrar till Uppsalas unika utseende.

På 1600-talet var det modernt att bygga gator i rutnät. Stora torget i Uppsala är även det byggt efter detta system. Detta gör att torget har stängda hörn och att alla husen på Uppsala stora torg möter varandra i hörnen medan gatorna korsar varandra på mitten. Stora torget i Uppsala var det första torget i Sverige som byggdes just efter detta system.

kommun Uppsala
Uppsalas vackra torg var det första torget i Sverige som byggdes efter dess unika arkitektur. Bild från study.eu

Uppsala har som sagt massor att erbjuda för alla intressen och smaker. Detta är något som i stort sett också alla Uppsalabor också vet om och även är väldigt stolta över. Detta till trots att Uppsala inte känns som den storstad den i själva verket är med svenska mått mätt.

För många utanför Uppsala så är staden fortsatt förknippat mycket med just alla dess studenter, dess magnifika domkyrka och stadens stora “kändis”, världsbotanikern Carl von Linné.

Uppsala kommun-Sveriges snabbast växande region

Uppsala har nära till både Stockholm (c:a 40 min.) som till Arlanda (c:a 18 min.). Detta är en faktor som skapar god rörlighet men också en riktigt god tillväxt hos Uppsalas näringsliv.

Uppsala tåg
Uppsalas närhet till Arlanda som till Stockholm hjälper även den till att få regionen att blomstra.

Som rikets fjärde största stad så har Uppsala en större tillväxt på arbetsmarknaden än de övriga nio största städerna i Sverige. Uppsala kommun har vidare en lägre procentuell arbetslöshet än vad övriga landet har.

Man beräknar att Uppsala kommer att ha uppemot 350 000 invånare år 2050. Bara tänk dig själv vilka otroliga möjligheter detta då också skapar för alla boendes i Uppsala kommun.

En region som blomstrar som Uppsalas gör ser även den till att skapa nya möjligheter för privatpersoner som för företagstillväxten.

Uppsala satsar för framtiden

I Uppsala kommun så byggs det fler bostäder per capita än i någon annan del av landet. Uppsala kommun utvecklas stadigt och stora satsningar görs tex. på infrastruktur, kollektivtrafik, idrottsliv, kultur och nya allaktivitetsarenor.

Även om den moderna stadskärnan växer så finns fortsatt charmen och den historiska prägeln kvar i Uppsala. Det mesta ligger fortsatt inom gångavstånd eller bara en kort cykeltur bort.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email