Röd Sangria

Sangria > Världens bästa recept!

Sangria Ingredienser:

 • 1 flaska rött vin (750 ml)
 • 1/4 kopp brandy (cirka 60 ml)
 • 1/4 kopp socker (eller efter smak)
 • 1/2 kopp apelsinjuice
 • 2 apelsiner, skivade
 • 1 citron, skivad
 • 1 äpple, urkärnat och skuret i bitar
 • 1 liter kolsyrat vatten eller club soda
 • Is

Hur gör man Sangria?

 1. Förbered frukten

  • Skölj och skär citrusfrukterna i tunna skivor. Kärna ur och skär äpplet i bitar eller skivor.
 2. Blanda vin och sprit

  • Häll vinet och brandyn i en stor kanna eller skål. Brandyn ger en extra dimension av smak och alkoholstyrka, men du kan justera mängden efter eget tycke.
 3. Tillsätt socker och juice

  • Tillsätt sockret och rör om väl tills det löser upp sig helt. Häll sedan i apelsinjuicen. Om du vill ha en sötare Sangria kan du justera mängden socker här.
 4. Lägg i frukten

  • Tillsätt de skivade citrusfrukterna och äppelbitarna i kannan. Rör om för att blanda och låt frukten marinas i blandningen. Detta steg är viktigt eftersom frukten släpper ifrån sig sina safter och smakar till vinblandningen.
 5. Kyl Sangrian

  • Täck kannan och ställ den i kylskåpet. Låt den stå åtminstone ett par timmar, men helst över natten. Ju längre Sangrian får stå, desto mer smakfull blir den.
 6. Tillsätt kolsyrat vatten och servera

  • Innan servering, tillsätt kolsyrat vatten eller club soda för en uppfriskande effekt. Rör om försiktigt.
 7. Servering

  • Servera Sangrian i glas fyllda med is. Se till att få med lite av frukten i varje glas.

Tips!

 • Använd andra frukter som du gillar, som päron, persikor, eller bär för variation.
 • Om du vill ha en kryddig touch, kan du lägga till en kanelstång eller några stjärnanis i kannan när du lägger i frukten.

Så där! Nu kan du njuta av en läskande och smakrik Sangria. Perfekt för varma dagar eller sociala sammankomster.

Vad är Sangria?

Sangria är en populär alkoholhaltig dryck från Spanien, känd för sin uppfriskande och fruktiga karaktär. Den är traditionellt baserad på rött vin och blandas med olika ingredienser som brandy, färsk frukt, en sötare (ofta socker eller fruktjuice), och någon form av kolsyrat vatten eller soda för att lägga till spritsighet.

Frukten som oftast används inkluderar citrus som apelsiner och citroner, samt andra frukter som äpplen och päron. Man kan även använda bär eller tropiska frukter för att variera smaken. Sangria serveras vanligtvis kall och är speciellt populär under varma sommarmånader som en svalkande och social dryck.

Det finns många variationer av sangria, och recept kan anpassas med olika typer av vin (inklusive vitt och mousserande vin) och sprit, vilket gör det till en mångsidig och anpassningsbar dryck. Sangria är också vanlig i Portugal och sprider sig globalt med sin färgglada presentation och lätt njutbara smakprofil.

Vilket vin behöver man till Sangria?

Till Sangria rekommenderas vanligtvis ett spanskt rött vin, eftersom drycken härstammar från Spanien. Några bra val av vin för Sangria inkluderar:

⦁ Tempranillo

Denna druva är grundpelaren i många spanska viner och erbjuder en balans av frukt och tanniner som fungerar väl i Sangria.

⦁ Garnacha (Grenache)

Känd för sin fruktiga och mjuka profil, vilket gör den idealisk för att blanda med andra smaker i Sangria.

⦁ Rioja

Ett annat populärt spanskt vin som är gjort främst på Tempranillo-druvor. Rioja kan variera från ljus och fruktig till rik och robust, vilket ger flexibilitet när du gör Sangria.

Det är bäst att välja ett torrt och fruktigt rött vin som inte är alltför dyrt, eftersom du kommer att blanda det med andra ingredienser som sprit och fruktjuicer, vilket modifierar och kompletterar vinets ursprungliga karaktär.

Hur dricker man Sangria?

Sangria är en social och festlig dryck som vanligtvis serveras på följande sätt:

⦁Serveringstemperatur

Sangria ska serveras väl kyld. Det är idealiskt att kyla den i flera timmar eller över natten för att smakerna ska blanda sig väl och för att den ska vara tillräckligt kall.

⦁ Glas och dekoration

Glas: Sangria serveras ofta i stora vinglas eller i särskilda sangriaglas, men även i större kärl eller burkar om det är till en större grupp.

Dekoration: Det är vanligt att inkludera några av de frukter som används i receptet i glaset. Detta inte bara tillför estetik utan ger även extra fruktsmak när du dricker.

⦁ Tillbehör

Is: Sangria kan serveras över is för att hålla drycken kyld.

Frukt: Att lägga tillbitar av frukt i glaset eller kannan innan servering ger en trevlig visuell effekt och förstärker smakupplevelsen.

Rör om: Det är bra att röra om sangrian före servering för att säkerställa att alla smaker är väl blandade och att frukten och drycken är fördelade jämnt.

Hur länge håller Sangria i kylen?

Sangria håller sig vanligtvis bra i kylen i cirka 3-5 dagar. Efter detta börjar frukten brytas ner och kan börja ge en oönskad smak till drycken. För att förlänga hållbarheten och behålla bästa möjliga smak är det några tips du kan följa:

1. Förvara Sangrian väl täckt

Använd en kanna med lock eller täck behållaren med plastfolie för att minimera exponeringen för luft och andra dofter i kylen.

2. Undvik att lägga till kolsyrat vatten tidigt

Om du planerar att inte dricka all Sangria på en gång, är det bäst att lägga till kolsyrat vatten eller club soda precis innan servering. Detta förhindrar att drycken blir platt och behåller sin spritsighet.

3. Ta bort frukten om möjligt

Om du vet att du inte kommer att dricka all Sangria inom de första dagarna kan det vara bra att sila bort frukten efter den första serveringsdagen. Frukten kan börja brytas ner och påverka dryckens smak och konsistens negativt om den lämnas i för länge.

Så länge Sangrian är korrekt förvarad bör den vara säker att dricka inom denna tidsram, men smaken och kvaliteten är bäst de första dagarna efter tillverkning.

När passar det att dricka röd Sangria?

 1. Under de kyligare månaderna, Den röda Sangrian, med sin robusta bas av rött vin och möjlighet att inkludera kryddor som kanel, passar väl under höst och vinter.
 2. Till festligare måltider; Röd Sangria går utmärkt ihop med kraftigare mat som grillat kött, kryddstarka rätter och rika ostar, vilket gör den till ett utmärkt val för grillkvällar och större middagar.
 3. Till större sammankomster, Med sin djupa färg och rika smak är röd Sangria dramatisk och festlig, perfekt för livliga festligheter och större sammankomster.

Tilltugg som passar för klassisk röd Sangria

Med dess robusta och fruktiga smaker passar den röda Sangrian perfekt ihop med lite kryddigare mat. Den är utmärkt att servera med:
⦁ Spanska tapas
Små rätter som chorizo, manchegoost, oliver och marinerade grönsaker är klassiska val.
⦁ Grillat kött
Särskilt smaker som chorizo, marinerad fläskkarré eller grillade kycklinglår.
⦁ Ostar
En blandning av hårda och mjuka ostar, inklusive cheddar och brie.
⦁ Empanadas
Dessa små fyllda piroger, kanske med kött, ost eller grönsaker, är utmärkta att doppa och dela med andra.
⦁ Bruschetta eller crostini
Med tomat, basilika och en strykning av vitlök över grillat bröd.

Vit Sangria recept

Vit Sangria, även känd som Sangria Blanca, är en fräsch och fruktig variant av den traditionella röda Sangrian. Den används ofta under varmare månader eller vid tillfällen när en lättare dryck önskas. Här är de grundläggande ingredienserna för att göra vit Sangria:

⦁ Vitt vin
Ett torrt vitt vin som Sauvignon Blanc, Pinot Grigio eller ett spanskt Verdejo fungerar utmärkt som bas. Vinet bör vara friskt och fruktigt.

⦁ Brandy eller annan sprit
Många vit Sangria recept inkluderar en liten mängd brandy, men du kan också använda ljus rom, Cointreau, eller andra likörer för att tillföra djup och komplexitet.

⦁ Socker eller annan “sweetener”
För att balansera syran i vinet och frukten. Vanligt socker, enkelsirap, honung eller agavesirap är vanliga alternativ.

⦁ Färsk frukt
Typiska val inkluderar citron, lime, apelsin, äpple, päron, och bär som hallon eller jordgubbar. Frukten kan skäras i bitar eller skivor och tillsätts både för smak och som en dekorativ touch.

⦁ Juice eller läskedryck

För att tillsätta ytterligare sötma och smak används ofta apelsinjuice eller någon annan fruktjuice. Kolsyrat vatten eller ginger ale används ofta för att ge drycken lite spritsighet.

⦁ Kryddor och örter
För extra smakdjup kan du tillsätta färsk mynta, en kanelstång eller lite färsk ingefära.

Steg för att göra vit Sangria

Efter tycke och smak:

1. Blanda vitt vin med vald sprit och sötare i en stor kanna.

2. Tillsätt skivad eller kuberad frukt och eventuella örter eller kryddor.

3. Låt blandningen stå i kylen för att smakerna ska mogna, helst flera timmar eller över natten.

4. Före servering, tillsätt kolsyrat vatten eller ginger ale för spritsighet.

5. Servera kall med is.

Vit Sangria är ett underbart alternativ för de som föredrar en lättare, ofta mindre söt version av den traditionella Sangrian och kan anpassas enligt personlig smak med olika frukter och sprit.

När passar det att dricka vit Sangria?

 1. Under varmare månader, Vit Sangria, ofta lättare och mer uppfriskande med en citrus- eller bärprägel, är idealisk under vår och sommar.
 2. Till lättare maträtter, Den passar utmärkt med somriga rätter som skaldjur, fräsch sallad, eller enkla ostbrickor. Dess friska karaktär gör den till en utmärkt kompanjon till både aptitretare och lätta huvudrätter.
 3. Eleganta och avslappnade tillfällen, Med sin ljusare färg och lättare smakprofil är vit Sangria perfekt för eleganta bruncher, trädgårdsfester eller avslappnade eftermiddagar i solen.

Oavsett tillfälle, kan valet mellan röd och vit Sangria också styras av personlig preferens och smak. Båda versionerna är mycket anpassningsbara och kan modifieras för att passa specifika önskemål eller teman vid olika evenemang.

Tilltugg som passar för vit Sangria

Vit Sangria är lättare och ofta mer citrus- eller bärcentrerad än den klassiska Sangrian. Detta gör att den är idealisk att matcha ihop fräschare och lättare rätter som:

⦁ Skaldjur
Speciellt välsmakande med zesty vita Sangrias är rätter som räkor, calamari, och musslor.

⦁ Färska frukter
En fruktsallad eller enskilda fruktbitar som melon, ananas, och jordgubbar.

⦁ Mildare ostar
Mozzarella, feta, och getost passar väl med de mildare smakerna i vit Sangria.

⦁ Grönsaksrätter

Caprese sallad eller en enkel grönsallad med en lätt vinigrette.

⦁ Kyckling eller fisk ceviche
Dessa rätter med sina friska syrliga smaker komplementerar den ljusa och fruktiga karaktären hos vit Sangria.

Sangria är en drink att njuta av, inte bara under de varma sommarmånaderna, utan även året runt. Bra att tänka på är också att Sangria ibland kan orsaka en hel del fläckar på kläderna, skulle detta inträffa så finns bra tvättråd att hitta här hos oss.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email