Uppsalas Marknadsportal

Välkommen till Uppsalas enda marknadsportal! Här hittar du information om kommunens företag, deras kontaktuppgifter samt specialerbjudanden.

Vill du synas med ditt företag? Kontakta oss redan idag!

Uppsala, en av Sveriges äldsta och mest kulturellt rika städer, är inte bara känd för sitt universitet och sin historiska betydelse utan även för sitt unika klimat. “SMHI Uppsala” är en term ofta använd för att söka efter lokala väderprognoser som erbjuds av Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institut (SMHI).

I den här artikeln utforskar vi djupgående hur SMHI förutsäger vädret i Uppsala och varför detta områdes klimat skiljer sig från andra delar av Sverige. Vi kommer också att gå igenom de fyra årstiderna och deras specifika karaktär i Uppsala, stödd av statistik och visualiseringar från SMHI.

Unikheten i Uppsalas väder

För att förstå varför “SMHI Uppsala” ofta söks, måste man först förstå de unika klimatförhållandena i regionen. Uppsala ligger i det som klimatologiskt kallas för den östra delen av Svealand, vilket innebär vissa distinkta vädermönster:

 • Inlandsklimat, Uppsala har ett tydligare inlandsklimat jämfört med kustnära städer som Stockholm. Detta resulterar i kallare vintrar och varmare somrar.
 • Nederbörd, Staden får mindre nederbörd än västkusten, vilket är typiskt för östra Sverige.
 • Vindförhållanden, Vindar kan vara starkare under vissa tider på året på grund av avsaknaden av stora berg eller kullar som blockerar vindflöden.

SMHI Uppsala och dess årstidsöversikter

SMHI i Uppsala ger detaljerade prognoser som är vitala för planering och förberedelser för de olika årstiderna i Uppsala. Här är en utförlig genomgång av hur varje årstid manifesterar sig i staden och hur SMHI i Uppsala hjälper till att förutse dessa förändringar.

Våren i Uppsala – En tid av pånyttfödelse

Våren i Uppsala är ofta snabb och dramatisk. Efter de långa vintermånaderna kan temperaturen snabbt stiga från iskalla till milda och behagliga nivåer.

 • Temperaturökning, Från minusgrader i mars till så högt som 15°C i maj.
 • Ljuset återvänder, Dagarna blir snabbt längre, vilket påverkar allt från människors humör till växtligheten.

Statistik från SMHI Uppsala

 • Genomsnittlig högsta temperatur i mars: 2°C.
 • Genomsnittlig högsta temperatur i maj: 15°C.

Sommaren – Långa och ljusa dagar att njuta av

Sommaren är när Uppsala verkligen kommer till liv. Med stöd av träffsäkra väderprognoser kan invånare och besökare njuta av de många festivaler och evenemang som staden erbjuder.

 • Peaktemperaturer, Juli månad kan se temperaturer över 25°C.
 • Nederbörd, Regnskurar kan förekomma men är vanligtvis kortvariga och intensiva.

Statistik från SMHI Uppsala

 • Genomsnittlig högsta temperatur i juli: 24°C.
 • Total nederbörd i juli: 72 mm.

Hösten – Ett färgsprakande skådespel

Hösten är kanske den mest visuellt tilltalande tiden i Uppsala, med löv som skiftar i alla tänkbara nyanser av guld och rött. SMHI i Uppsala spelar en viktig roll i att förutsäga de första frostnätterna, vilket är kritiskt för både trädgårdsodlare och vägtrafikanter.

 • Temperaturfall, En gradvis nedkylning från september till november.
 • Första frosten, Ofta redan i början av oktober.

Information från SMHI Uppsala

 • Genomsnittlig lägsta temperatur i oktober 3°C.

Vintern – En ofta snörik och snabbt skiftande årstid 

Vintern är intensiv i Uppsala, och att följa SMHI:s väderprognoser för Uppsala är avgörande för att hantera potentiella risker som snöstormar och extrem kyla.

 • Snöfall, Rikliga mängder snö är vanligt, vilket gör det till en populär tid för vintersport.
 • Extrem kyla,  Temperaturer kan sjunka så lågt som -20°C under de kallaste månaderna.
 • Snabbt skiftande, Uppsalas vinterväder är många gånger snabbt skiftande.

Vinterstatistik från SMHI Uppsala

 • Genomsnittlig snödjup i januari: 30 cm.
 • Lägsta uppmätta temperatur i januari: -18°C.

Träffsäkra och pålitliga väderprognoser

SMHI erbjuder en ovärderlig tjänst när det gäller att förstå och förbereda för de distinkta årstiderna i Uppsala. Genom att använda tillförlitliga väderprognoser kan både boende och besökare planera sina aktiviteter, skydda sina egendomar och maximera sin njutning av vad varje säsong har att erbjuda. Det är denna kunskap och förberedelse som gör det möjligt för Uppsalaborna att inte bara överleva utan även blomstra, oavsett väderlek.

Som alltid när det gäller vädret så kan det många gånger ske snabba väderomslag. Även om diverse vädertjänster oftast ger otroligt utförliga prognoser som också är väldigt träffsäkra så finns aldrig några garantier att en väderprognos alltid kommer att stämma till 100%.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email