Söker du bostad hos Uppsala bostadsförmedling? I sådana fall behöver du ställa dig i bostadskö. Detta är något som vi rekommenderar dig att göra omgående om du inte redan skulle ha gjort det.

Den årliga kostnaden för att stå i bostadskön är 305 kronor och din köavgift gäller i 12 månader från ditt första betaldatum. En förmedlingsavgift om 800 kronor för vanliga hyressökande och 500 kronor för studenter tas ut vid tecknande av kontrakt.

2016 grundades Uppsala bostadsförmedling som en del av Uppsala kommun och där man hjälper till att förmedla hyresrätter från privata och kommunala hyresvärdar i Uppsalaregionen. Hos Uppsala Bostadsförmedling arbetar man för att göra det enkelt och tryggt för bostadssökande och hyresvärdar att hitta varandra genom en modern och digital förmedlingstjänst.

Kontaktuppgifter Uppsala bostadsförmedling

Adress: Uppsala Bostadsförmedling, Stationsgatan 34, 753 40 Uppsala.
Telefon: 0771-71 00 00.
Öppettider: måndag – onsdag: 09.00-12.00 och 13.00-15.00, torsdag – fredag: 09.00-12.00.
E-post: info@bostad.uppsala.se

Studentbostad med kort kötid hos Uppsala bostadsförmedling

Att Uppsala, känd för sitt pulserande studentliv, har en stor skara studenter på jakt efter boende är ett välkänt faktum. Däremot vad som kanske inte är lika allmänt känt hos många studenter är att det ofta inte krävs lång väntetid för att få en studentlägenhet.

Under 2023 fick nästan hälften av studenterna – närmare bestämt 44 procent eller 1 065 av de 2 418 tillgängliga lägenheterna – boende trots en kötid på endast noll till ett år. När det gäller platser i studentkorridorer och boenden med korttidsavtal är oddsen ännu bättre. Faktiskt tillföll 60 procent av korridorsbostäderna och 70 procent av korttidsboendena de sökande med minst ett års väntan.

Detta mönster skiljer sig inte från tidigare år; från 2016 till 2024 har var tredje bostad, eller 5 706 av totalt 16 817 bostäder, tilldelats de som har varit registrerade i kösystemet för högst ett år. Om du funderar på att påbörja dina studier i Uppsala, är det därför klokt att anmäla dig till bostadskön så snart som möjligt. Chanserna är goda att du kan hitta ett studentboende utan en lång väntetid. Särskilt gäller detta om du är intresserad av korridorsboende eller bostäder med korttidsavtal.

Sök studentboende hos Uppsala bostadsförmedling under lågsäsong

  • Inflyttningsdatum, Möjligheten att flytta in i studentboenden börjar den 1:a juni.

  • Bekräftelse för ansökan, Ett godkännande e-postmeddelande från antagning.se som verifierar din ansökan till heltidsstudier är allt som behövs för att ansöka.

  • Sommarerbjudanden, Många studentboenden erbjuder hyresfria perioder under sommarmånaderna.

  • Villkor och krav, Se den specifika bostadsannonsen för detaljerade villkor och krav.

  • Söktrender, Baserat på 2024 års statistik, är det mer fördelaktigt att ansöka om studentboende under vårmånaderna än under årets andra perioder.

  • Återpublicering av bostadsannonser, Det finns en tendens att fler studentboenden, speciellt korridorsrum, blir tillgängliga igen under våren på grund av brist på sökande.

  • Korridorsrum och kortare avtal, Korridorsrum och bostäder med korttidskontrakt har visat sig vara svårare att fylla, vilket pekar på att dessa alternativ ofta är mindre eftertraktade.

  • Kötid och avgifter, När du tar emot en studentbostad bevarar du din kötid, vilket är användbart för framtida flyttar. Dessutom slipper du förmedlingsavgiften för korttidskontrakt.

Snabba tips för dig som vill hitta bostad i Uppsala

1. Sök boende hos alla bostadsförmedlingar och hos privata hyresvärdar

Utöver att söka boende hos Uppsala bostadsförmedling, se även över vilka övriga bostadsförmedlingar och privata hyresvärdar som finns. Vidare, se till att anmäla dig till samtliga bostadsförmedlingar och skicka även med en presentation av dig själv.

Förutom att det ger all nödvändig information till en bostadsförmedlare så ger det även ett bra första intryck. Samtidigt kom även ihåg att vara aktiv på alla sidor som du anmäler dig till och att du betalar alla eventuella köavgifter i tid.

2. Bli inneboende

Det finns många som söker efter inneboenden. Att hyra ett rum med tex. delat kök och badrum kan vara ett bra sätt att hitta ett första boende.

3. Dela lägenhet med andra

Mindre lägenheter som enrums- och tvårumslägenheter är mest populära samtidigt som de även är billigast. Har du möjlighet att kunna hyra ett större boende med andra så kan det vara lättare att få tag på ett boende samtidigt som kostnaden blir lägre.

4. Använd dina kontakter och sociala medier

Berätta för släkt, vänner och bekanta att du söker bostad i Uppsala. Lägg ut på dina egna sociala medier att du söker boende i Uppsala. Utöver detta så finns det gott om forum och grupper på tex. Facebook där du också kan annonsera ut att du söker bostad i Uppsala.

5. Bredda ditt sökområde

Sist men inte minst, kom ihåg att det kan vara svårt att hitta det perfekta boendet genom Uppsala bostadsförmedling eller genom andra förmedlingar. Om du breddar ditt sökområde så ökar det också dina möjligheter att hitta bostad i Uppsala.

Avslutningsvis!

Det råder brist på boenden i Uppsala, precis som det gör i många andra städer i Sverige. Var ständigt aktiv i ditt sökande efter bostad och var samtidigt utrustad med ett gott tålamod. Det kan också många gånger vara lättare att söka efter boenden när man väl är på plats i Uppsala. Om du skulle ha möjligheten att besöka Uppsala under några dagar och samtidigt söka efter boenden på plats så underlättar det även ditt sökande.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email
Twitter