Uppsala kommun vill sälja fastigheter

”För att bidra till att lösa delar av de kommande finansieringsbehoven för Uppsalas tillväxt, har tillgångar för möjlig försäljning identifierats, i linje med kommunens mål och budget år 2019-2021”, skrev Uppsala kommun i ett pressmeddelande igår.

Uppsala kommun vill alltså sälja av fastigheter till ett värde av drygt 5 miljarder.

Några av de mest välkända fastigheter som kan komma att säljas är fastigheter i Gottsunda centrum. Just Gottsunda centrum ägs av UKFAB som är ett bolag i kommunens regi. De fastigheter som vidare bl.a kan komma att säljas är cykelfabriken (stora kontorshuset Noatun) som består av 4 olika byggnader med över 27 000 kvm.

Vidare handlar det bl.a om ett flertal fastigheter i Boländerna, fastigheter i Gränby, Vaksala Eke m.fl. Uppsala Eke som är en stor industrifastighet som har ett flertal hyresgäster diskuteras även att läggas ut till försäljning. Uppsalahem är en annan aktör i kommunens regi där fastigheter väntas att läggas ut till försäljning. När det gäller Uppsalahem så är det främst studentbostäder som i sådana fall kommer att säljas.

Det nya kommunhuset samt Uppsala konsert & kongress är byggnader som inte kommer att säljas.

“Vi är glada att försäljningarna äntligen initieras. Det finns inget egenvärde i att kommunen ska göra det som privata aktörer kan göra och på detta sätt frigör vi resurser till att stärka Uppsalas ekonomi och möjliggöra framtida investeringar i en kommun där alla ska kunna förverkliga sin livsdröm” säger Fredrik Ahlstedt (M) som är kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Kommunstyrelsen kommer troligtvis att fatta ett beslut om detta på sitt sammanträde kommande 10:e april. Efter ett godkännande så väntas i sådana fall upphandling av mäklare.

Det känns verkligen som att detta är något som behövs och att det är ett rätt beslut att ta. När Uppsala växer så krävs förändringar för att det också ska kunna bli förbättringar och det ska bli spännande att följa utvecklingen av försäljningen som troligtvis också sker.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email