Aperol Spritz recept

Aperol Spritz

Till en Aperol Spritz behöver du:

 • Aperol
 • Prosecco
 • Sodavatten
 • Is
 • En skiva apelsin (för garnering)

Så gör du en Aperol Spritz:

 1. Ta ett stort vinglas med en 1/3 is.
 2. Häll upp tre delar Prosecco och två delar Aperol i glaset.
 3. Fyll upp med sodavatten och garnera med en skiva apelsin.

Goda tilltugg till en Aperol Spritz

Aperol Spritz är en uppfriskande och populär aperitif. Den passar väl ihop med lätta och salta snacks. Här får du några förslag på tilltugg som kan komplettera och även höja smaken av din Aperol Spritz:

 1. Oliver, Gröna eller svarta oliver, gärna marinerade med örter och vitlök. Ett klassiskt tilltugg som balanserar sötman från Aperol.
 2. Chips och nötter, Salta chips eller blandade nötter, som mandlar eller cashewnötter. Ett tilltugg som erbjuder en trevlig krispighet som kompletterar spritzen.
 3. Skaldjur, Lätta skaldjursrätter som räkor med en enkel dippsås eller calamari fritti kan vara utsökt till en bubblig och citrusrik drink.
 4. Ost och kex, Ett urval av ostar, såsom mozzarella, pecorino eller mild gorgonzola, serverade med kex eller crostini.
 5. Bruschetta, Tomat och basilikabruschetta eller andra varianter som erbjuder en fräsch och syrlig smak som komplement.
 6. Prosciutto och melon, En söt och salt kombination som är klassiskt italiensk. Detta tilltugg fungerar utmärkt med den bitter-söta profilen hos Aperol.

Dessa tilltugg är inte bara läckra utan även enkla att förbereda. Det gör dem också perfekta för sociala sammanhang där en Aperol Spritz ofta kan avnjutas.

Vilket sodavatten har man till Aperol Spritz?

Det är viktigt att man har ett sodavatten som är neutralt i smaken för att inte störa balansen mellan de övriga ingredienserna i drinken. Det neutrala sodavattnet hjälper till att späda ut drinken något och tillför en lätt och uppfriskande känsla. Detta utan att lägga till några ytterligare smaker som skulle kunna tävla med Aperolens och Proseccons distinkta smakprofiler.

Vilket sodavatten du har till din Aperol Spritz gällande val av märke är mindre viktigt. Det är mera än fråga om personlig tycke och smak. Det viktiga gällande vilket sodavatten till Aperol Spritz är återigen att smaken är neutral.

Vilken Prosecco har man till Aperol Spritz?

När du väljer prosecco till en Aperol Spritz är det bra att sikta på en prosecco som är torr och fruktig, vilket kompletterar Aperols bittra och söta smakprofil. En Prosecco med beteckningen “Prosecco DOC” eller “Prosecco DOCG” garanterar att du får en kvalitetsdryck från de skyddade ursprungsbeteckningarna i Italien. Här får du några bra tips för att välja rätt prosecco:

 1. Prosecco DOC, Detta är den vanligaste typen av prosecco och kommer från ett större geografiskt område i regionerna Veneto och Friuli Venezia Giulia. Den är oftast lätt och fruktig, vilket gör den perfekt för Aperol Spritz.

 2. Prosecco Superiore DOCG,  För en något mer sofistikerad variant kan du välja en prosecco från Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG eller Asolo Prosecco Superiore DOCG. Dessa är av högre kvalitet och produceras i mindre, mer specifika områden. De tenderar att ha en mer komplex smakprofil som kan lyfta din Aperol Spritz.

 3. Stil, Välj en prosecco med stilen “Brut” som är den torraste formen av prosecco. Den har upp till 12 gram socker per liter, vilket ger en balanserad smak mot Aperols sötma och bitterhet. “Extra Dry” prosecco, som är lite sötare (12-17 gram socker per liter), fungerar också bra om du föredrar en något sötare drink.

 4. Mousse och bubblor, En prosecco med god kvalitet på sin mousse (bubblorna) bidrar till en mer tillfredsställande textur och hjälper till att lyfta smakerna av de andra ingredienserna i Aperol Spritz.

Att välja en bra prosecco till din Aperol Spritz kan verkligen förhöja upplevelsen. Det lönar sig att spendera lite extra för en flaska av god kvalitet.

Vad smakar Aperol Spritz?

Aperol Spritz har en distinkt och välbalanserad smakprofil som kombinerar både söta och bittera toner. Här är några av de huvudsakliga smakelementen:

 • Bitterhet

Aperol, huvudingrediensen, är känd för sin karakteristiska bitterhet. Detta är en signatur för många italienska aperitifer. Den kommer från pomerans och diverse örter och rötter som ingår i dess recept.

 • Sötma

Trots sin bitterhet, har Aperol också en noterbar sötma från socker och andra söta essenser, vilket balanserar bitterheten.

 • Citrus

Aperol innehåller även smaker av olika citrusfrukter, särskilt apelsin. Det resulterar i en fräsch och uppfriskande kvalitet till drycken.

 • Fruktiga och blommiga undertoner

Prosecco, den mousserande vin som används i Aperol Spritz, tillför fruktiga och blommiga noter som komplementerar Aperols intensiva profil.

 • Kolsyra

Tillägget av sodavatten gör drinken mer uppfriskande och bidrar till en lätt och brusande textur.

När dessa element kombineras får du en mycket uppfriskande och lätt dryck som är perfekt för varma dagar eller som en aperitif före måltider. Drinken är inte bara populär för sin smak utan också för sin livliga orange färg och dess förmåga att stimulera aptiten.

Aperol Spritz rötter

Aperol Spritz har sina rötter i norra Italien och dess historia sträcker sig över ett århundrade. Drinken har utvecklats genom olika kulturella och historiska påverkningar och har blivit en av de mest populära aperitiferna i världen.

Drinkens ursprung

Aperol skapades första gången år 1919 av bröderna Luigi och Silvio Barbieri i Padua, Italien. De tog över sin fars spritföretag och ville skapa en lättare, mindre alkoholstark aperitif än de som då fanns på marknaden.

Aperol kännetecknas av sin distinkta orange färg och dess blandning av bitter och söt smak, vilket kommer från en hemlig recept av örter, rötter, och pomerans.

Drinkens utveckling

Konceptet att blanda vin med vatten är djupt rotat i europeisk kultur, särskilt i regioner som Österrike och norra Italien, där det på 1800-talet var vanligt att österrikiska soldater spädde det lokala vinet med vatten för att göra det lättare att dricka.

Denna tradition kallades “spritzen” (tyska för “spraya” eller “spritza”), vilket hänvisar till att lägga till sodavatten till vin. Under 1900-talets mitt, när prosecco blev mer tillgängligt och populärt, började italienarna att blanda Aperol med prosecco istället för stilla vin, tillsammans med en skvätt sodavatten. Denna kombination blev snabbt populär som en uppfriskande drink, idealisk för att njuta före måltider.

Internationell popularitet som bara växer

Aperol Spritz blev internationellt känd på 2000-talet, särskilt efter att varumärket Aperol köptes av Gruppo Campari 2003. Campari Group genomförde omfattande marknadsföringskampanjer som lyfte fram Aperol Spritz som en idealisk aperitif, vilket ledde till att dess popularitet sköt i höjden över hela världen.

Idag är denna läckra drink synonymt med italiensk livsstil och njutning, och är en fast beståndsdel i sociala sammanhang, från soliga terrasser till festliga sammankomster. Drinkens enkelhet, tillsammans med dess förmåga att både stimulera aptiten och erbjuda uppfriskning, har cementerat dess ställning som en global favorit.

Om du inte vill göra din egen läckra Aperol Spritz nu när sommaren äntligen är här så erbjuder också mängder av våra trevliga uteserveringar, hotell och restauranger denna fantastiska sommardrink. Allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och njuta av drinken.

error

Tack för att du delar vår sida. När du delar uppsalas.se så hjälper du till att få Uppsala att blomstra :)

RSS
Follow by Email