De allra flesta känner väl till att förkortningen VVS står för värme, ventilation och sanitet – men många känner inte till historien bakom yrket. I dagens Sverige är det lätt att få tag på en certifierad rörmokare med rätt utbildning, erfarenhet och kunskap i ämnet. Om du behöver hjälp med rörmokeri är det viktigt att du alltid anlitar en certifierad rörmokare så att du vet att det blir rätt och att försäkringarna täcker ifall något blir fel. Uppsalasrörmokare.se här i Uppsala till exempel är några som vi själva anlitat flera gånger för olika uppdrag och där vi alltid varit lika nöjda med det mycket väl utförda arbetet och med den snabba och bra service de alltid har levererat till oss.
Oavsett om man söker en duktig och certifierad VVS-firma här i Uppsala eller någon annanstans i vårt avlånga land så anser vi att det alltid är lika viktigt att man gör sin research noga och väl på förhand. En del i detta bör alltid vara att man tar en närmare titt på vilka rekommendationer som finns för de respektive företagen från tidigare kunder via kanaler som exempelvis Googe, Facebook, Trustpilot m.fl.
Akvedukter i antikens Rom
Idag ser alla i västvärlden det som en självklarhet att ha rinnande vatten direkt hem till kranen, men det har inte alltid varit så. Under antiken låg Sverige långt efter till exempel Rom som i ett tidigt stadie hade ett väl fungerande nät av akvedukter som såg till att det fanns vatten till alla invånare. På den tiden var det väldigt trångbott i Rom och invånarna levde ofta fattigt i hus med flera våningar – trots detta så klarade de sig relativt bra från svält och epidemier.
Ingenjörerna i Rom var tidiga med att bygga akvedukter som kunde leverera så pass mycket vatten till invånarna att det räckte till att både dricka och att använda i matlagning. Men vattnet räckte även till för att tvätta sig och bada för att hålla bra hygien – vilket ses som den största anledningen att Rom klarade sig från stora sjukdomsutbrott. Så romarna har mycket att tacka dåtidens ingenjörer för – vilket idag motsvarar de som jobbar inom VVS.
Aqua Appia – en 16 km underjordisk vattenkanal
År 312 f KR startade staden att bygga en underjordisk vattenkanal som var hela 16 kilometer lång och den kom upp över marken endast hundra meter från staden. Först senare när nästa akvedukt byggdes, Aqua Marcia kom de vattenkanaler som var placerade på pelare högt upp i luften, och som vi vanligtvis tänker oss en akvedukt.
Inget samhälle fungerar utan vatten
Alla vet att inget samhälle kan fungera fullt ut utan vatten – och detta tog staden Rom ansvar för och från början var de helt självförsörjande. Dock ökade befolkningen och därmed efterfrågan av vatten – men även nedsmutsningen av staden. Då floden Tibern som försåg Rom med vatten blev mer och mer förorenad av stadens avlopp så började de ta in vatten utifrån. Så från en underjordisk tunnel byggd på antikens Rom till dagens professionella VVS har det skett stor utveckling och det kan vi tacka teknikens framfart för.